Kablo hurdası fiyatları belirlenirken öncelikle kablonun muhteviyatının önemli olduğunu bilmenizi isteriz. Öncelikle, kablo nedir? Kablo nerelerde kullanılır? Kablo çeşitleri nelerdir? Hep birlikte göz atalım.
Kablo elektronik eşyalar ve şehirler arası dağıtım başta olmak üzere üretilen elektrik enerjisinin akıma bağlı olarak iletilmesini sağlayan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplanmış, metalik iletken bir yapıya sahip olan tellere verilen genel isimdir. Bu iletkenler çoğunlukla bakır zaman zaman alüminyum tek bir tel veya birbirlerine örülmüş ince tellerden oluşabilir. Aynı elektrik akımını taşıyabilmesi için alüminyum telden oluşan kabloların bakır tel kablolara göre en az yarım çap daha kalın olması gerekmektedir. Hurda tel fiyatları isimli yazımızda da belirttiğimiz üzere kabloların değerini arttıran veya azaltan etken kablonun bakır tellerden mi yoksa alüminyum tellerden mi imal edildiğidir. Bakır hurdası fiyatları ile ilgili sayfamız olan hurda bakır fiyatları konuda daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz. Bakır tellerin daha ince yapıyla daha yüksek elektrik akımı taşıyabildikleri için yer kısıtlaması olan daha dar alanlarda yaygın kullanılmaktadır. Alüminyum tellerden oluşan kablolar ise daha hafif bir maden olması sebebiyle çoğunlukla havadaki hatlarda kullanılmaktadır. Bu tarz kablolar çok daha sağlamlaştırılmak adına çelik tel örgülerle sarılabilmektedir. Kablo nedir? Sorusuna kısa da olsa bir cevap bulabildiğimize göre şimdi kullanım alanlarına göre kablo çeşitleri nelerdir? Hep birlikte onları inceleyelim.
Kablolar kullanım alanlarına ve yerlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Kablo türlerini başlıca 5 ana başlığa ayırabilmekteyiz.
Kablo türlerini beş ana başlıkta ayırdıktan sonra yapısal ve üretim madenine göre farklılıklarını inceleyerek, hep birlikte kablo çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi edinebiliriz.
Yer altında gömülü vaziyette bulunan kablolar, çoğunlukla kanal sistemiyle döşenmektedir. Sürekli olarak aşırı bir nemle karşı karşıya kalacakları için genellikle kurşun muhafazalar içerisine döşenmektedir. Tek iletkenli kablolar ve çok iletkenli kablolar olarak ikiye ayrılır. Büyük çaplı kabloya ihtiyaç duyulan ve yüksek gerilim içeren devrelerde tek iletkenli kablolar kullanılır. Böyle durumlarda aynı kanal içerisinde kesinlikle iki ayrı kablo döşenemez. Bir kanal içerisinde yalnızca bir tane tek iletkenli kablo bulundurabilir. Çok iletkenli kablolarda ise durum farklıdır. Tek bir kanala birden fazla çok iletkenli kablo döşenebilir. Bu durum maliyeti düşerecek olsa da çok iletkenli kabloların akım taşıma kapasiteleri, tek iletkenli kablolardan daha azdır.
Şartların toprak altına döşenmeyi mümkün kılmadığı ve veya havadan döşenmenin daha kestirme bir yol izlediği göz önünde bulundurulduğu durumlarda hava kabloları kullanılır. Hava kabloları kurşun kaplı kablolardır ve rehber kablo diye tabiren edilen güçlü çelik kablonun desteklediği yine çelikten yapılmış askılar üzerine döşenir. Genellikle yer altı döşemenin pahalı maliyetler açabileceği hesaplanan durumlarda yerleşim bölgelerindeki elektrik dağıtımı için kullanılmaktadır. Ayrıca bakım ve tamiratının çok daha kolay yapılabilmesi sebebiyle büyük fabrikalarda ki elektrik dağıtımlarında da kullanılmaktadır.
Bu kablo türleri, toplamda 1000 voltu aşmayan yerlerde 3 tipte kullanılır.
Metalden başka her hangi bir maddeyle kaplı kablolar; her biri lastikle yalıtılmış özel iletkenlerden meydana gelir. Zaman zaman yağlı yağlı kağıt tabakasıyla kaplanıp, lastik yalıtkanın etrafına kağıt bant sarıldığı da görülmektedir. Bu tarz bir yalıtkan ile sarılmış olan iletken kablolar, neme ve ateşe dayanıklı bir birleşiğe düyük oranda doyurulmuş, bir dış sargıyla sarılır.
Bu kablo türü her biri yağlı kağıt ile sarılmış, lastikle sarmalanmış, tel iletkenlerden meydana gelir. Çelik örgülü kablolar aşınmaya dayanıklı olmaları sebebiyle özellikle kurak bölgelerde ve çöllerde kullanılmaktadır.
Koaksiyel kablolar iki iletkenli kablolar olarak bilinir. Genellikle yüksek frekanslı akım geçecek devrelerde kullanılır. İki iletkenden biri içi boş diğeri ise içerisine oturtulmuş ve aralarına sert plastik yerleştirilmiş kablo türleridir. Bu kablo türleri, telsiz, anten, radyo yayını gibi bir çok alanda yüksek frekansta daha iletken oldukları için kullanılmaktadır.
Görüldüğü üzere atıl durumda ki bir kabloya sadece hurda kablo gözüyle bakılamaz. Kablo hurdasının fiyatı kablo türü, kablonun üretildiği iletken madde, kablonun muhafazasında kullanılan madde göz önünde bulundurarak belirlenir. Eğer sizinde hurda kablo satmak gibi bir düşünceniz varsa firmamız güncel kablo hurdası fiyatları ile siz değerli müşsterilerine memnuniyetle yardımcı olacaktır.